Opšta urologija

Kamen u bubregu

lasersko razbijanje kamena u bubregu

Šta je i kako nastaje kamen u bubregu?

Kamen koji nastaje u bubregu je čvrsta masa nepravilnog oblika, različite veličine – od kristala veličine peska do kamena veličine loptice za golf. Može biti oblog ili ježastog oblika. Kada kamen ima oštre ivice, pa čak I kad je manjeg promera, može povrediti krvne sudove i uske mokraćne puteve, pa dolazi do krvarenja i moguće infekcije.

Kamen u bubregu može nastati usled nedostatka tečnosti u telu, zbog visoke koncentracije određenih mineralnih soli, i drugih organskih i neorganskih materija u organizmu (kalcijum, oksalti, fosfati, urati, mokraćna kiselina) ili zbog genetske predispozicije. Neki poremećaji u organima, poremećaji oticanja urina ili česte urinarne infekcije mogu dovesti do stvaranja kamena u bubregu, ali I u mokraćnoj bešici. Na stvaranje kamena u bubregu, takođe utiče i nepravilan način ishrane (preveliki unos soli, industrijskih proizvoda, gaziranih sokova itd…), kao i “sedeći” posao i smanjena fizička aktivnost.

Kako izgledaju simtomi kamena u bubregu?

Pomeranje kamena u bubregu izaziva izuzetno jak I iznenadni bol. Kako se kamen pomera iz bubrega prema mokraćnim kanalima, tako se I menja lokalizacija bola. Neki pacijenti porede ovu vrstu bola sa porođajnim bolovima. Taj bol može da prati mučnina, povraćanje, otežano I bolno mokrenje različitog inteziteta ili potpuno blokirano mokrenje (ako se veći kamen zaglavi u ureteru), krvarenje pri mokrenju (kod kamena ježastog oblika) i povišena temperatura (kod infekcije). Kamen se izbacuje mokraćnim kanalima, ali ako kamen ne može sam da prođe, tada se pristupa hitnoj hirurškoj intervenciji.  Zbog svega toga, pacijenti koji su jednom preživali “napad” kamena iz bubrega, žive u strahu od tog iznenadnog intezivnog bola, jer ne znaju da li će se ponovo dogoditi I kada.

Na sreću, kamen u bubregu ne izaziva uvek jake bolove. To prosto zavisi od veličine i oblika kamena. Ukoliko je promer kamena do 3mm i manji – kao što je pesak, izbacivanje možda nećemo ni osetiti ili možemo imati manjih neprijatnosti tokom mokrenja. Kamen u buregu može se otkriti ultrazvučnim pregledom, dok je u mirovanju. U odnosu na veličinu, oblik i položaj kamena, lekar savetuje lečenje ovog stanja prirodnim ili medicinskim putem.

Kod koga se pojavljuje kamen u bubregu?

Savremeni život doveo je do porasta pacijenata sa bubrežnom kalkulozom. Svaka 10 osoba bar jednom u životu ima iskustvo sa kamenom ili peskom u bubregu. Muškarci skoro 3 puta češće obolevaju od žena, a najčešće su to pacijenti u 30 i 40 godinama. Osebe koje imaju porodičnu istoriju kamena u bubregu imaju veću predispoziciju za ovo oboljenje.

Kako se leči kamen u bubregu?

Ne postoji univerzalni lek za lečenje kamena u bubregu. Obično se koristi nekoliko metoda koje se kombinuju. Svakako se savetuje unos veće količine tečnosti (2-3 litara) oligomineralne vode, unos čajeva za bubrege I bešiku; zatim korekcija ishrane, više prirodne hrane, voća, povrća, smanjeni unos soli, crvenog mesa, kao i izbegavanje industrijskih proizvoda, slatkiša, i na kraju povećana fizička aktivnost. U NEkim slučajevima kada je kamen manji, ove mere mogu dovesti do spontanog izbacivanja kamena iz bubrega bez većih tegoba.

Međutim ako je kamen većeg promera, onda se uz sve napomenute mere, uvode i lekovi protiv bolova I neke od metoda (balistička,ultrazvučna, laserska) za razbijanje, odnosno usitnjavanje kamena, kako bi se lakše izbacio iz tela.

U Urološkom centru Beograd imamo sjajan  Quanta System, Litho Evo 35W, laser za razbijanje kamena u bubregu. Laser je potpuno bezbedan I ima zavidne I poboljšane performance koje omogućavaju specijalisti urologije precizan rad, uspešnost uz maksimalno očuvanje tkiva. Na našoj klinici laser je u rukama eminentog doktora Goran Savića, specijaliste urologije koji ima decenijsko iskustvo u radu (endoskopske urološke opercaije / TURP  TUR TU, uretrotomiu internu, litotripsiju kamena u bešici, ureteru i bubregu i otvorene urološke operacije..) Možete se osećati potpuno bezbedno I sigurno jer naš tim lekara I medicinskog osoblja brine o vama, od momenta kada dođete na našu kliniku, do momenta otpusta.

Ukoliko se kamen u bubregu ne leči, može doći do tihog propadanja bubrega, a moguće su I ozbiljnije komplikacije, pa čak I opasne po život. Ako dođe do oštećenja bubrežne funkcije, prestanka mokrenja ili teške sistemske infekcije, savetuje se hirurško lečenje.

Da li je pacijent izlečen nakon što je izbacio kamen iz bubrega?

Kao što smo ranije napomenuli, ukoliko je kamen ima oštre ivice i povredio mokraćne puteve, uvodi se kratkotrajna antibiotska terapija kako ne bi došlo do infekcije. Ako je kamen izašao bez krvarenja, posao urologa je time završen. Međutim, kod pacijenta kod koga se jednom stvorio kamen, pokazuje da ima sklonosti ka toj bolesti, te se savetuju preventivne mere, odnosno menjanje životnog stila I ishrane, posebno unos više tečnosti, biljni čajevi, koji mogu da smanje rizik od novog nastajanja kamena u bubregu. Sa druge strane postoje pacijenti koji imaju genetsku predispoziciju za stvaranje kamena u organizmu. To mogu biti neki enzimski poremećaji koji ne mogu razgraditi pojedine materije, pa dolazi do nagomilavanja materija koje bubreg ne može da izbaci. Tada bi bilo dobro, ukoliko je to moguće, odneti izbačeni kamen na minerološku analizu, kako bi pronašli razlog za stvaranje kamena i potom preduzeli sve medicinske mere koje mogu da pomognu u zaustavljanju ovog problema.

BEOGRAD
Trešnjinog cveta 1i

UROLOŠKI CENTAR BEOGRAD