Dečija urologija

Preponska kila kod dece

PREPONSKA KILA KOD DECE

 

Šta je preponska kila?

Preponska kila (ingvinalna hernia) predstavlja prolazak organa trbušne duplje (npr. crevo ili jajnik)  u preponski kanal ili u mošnicu.

Kakva je razlika između „vodene“ i preponske kile?

Kod preponske kile, trbušni organi prolaze u preponu ili mošnicu, za razliku od vodene kile (hidrocela) gde samo trbušna tečnost prolazi u mošnicu. „Prava“ preponska kila mora operativno da se leči, dok vodena kila ponekad ne zahteva operaciju.

Zašto neka deca imaju preponsku kilu?

Kod novorođenčadi i odojčadi, preponska kila  nastaje kao posledica urođene anomalije koju karakteriše ne zatvaranje dela trbušne maramice koja bi, u normalnim okolnostima, trebalo da se zatvori nakon spuštanja testisa iz stomaka u mošnice.

Kod prevremeno rođene dece veće su šanse za postojenje pomenute anomalije. Zbog toga se preponske kile javljaju češće kod te dece, nego kod dece rođene u terminu. Obično se kila primećuje u trenucima napora – tokom plakanja ili kašljanja. Važno je napomenuti da plakanje ne izaziva nastajanje preponske kile, nego pomaže da ona postane vidljiva.

Kako izgleda preponska kila?

Preponska kila se vizuelizuje otokom u predelu prepone. Najčešće se otok u preponi pojavi prilikom kašlja, plakanja ili fizičke aktivnosti kada se poveća pritisak u trbušnoj duplji. Otok je bezbolan ukoliko sadržaj kile nije uklješten i može se lako, pritisakom vratiti u stomak. Ponekad otok može biti praćen blagim bolom ili nelagodnošću u predelu kile.

Da li preponska kila može da se uklješti?

Kada se sadržaj kilne kese ne može vratiti u trbušnu šupljinu, onda preponska kila može da se uklješti. Sadržaj kilne kese može biti crevo, stomačna  membrana  (omentum) ili jajnik. Ti organi u ovoj situaciji ostaju bez adekvatne cirkulacije i ubrzano propadaju. Kada dođe do uklještenja javlja se jaka osetljivost, kila je tvrda, dete je izuzetno uznemireno, plače, odbija hranu, ponekad povraća i ima krvave stolice. Stanje mora odmah da se leči, jer u suprotnom, može doći do propadanja organa koji se nalazi u kilnoj kesi, što u slučajevima creva (pucanje zida creva sa izlivanjem crevnog sadržaja po trbuhu) može ugroziti život deteta. Ukoliko je jajnik uvrnut u kilnoj kesi i ako se na vreme ne operiše doći će do njegovog odumiranja.

Kako se postavlja dijagnoza preponske kile i kada je potrebno obratiti se lekaru?

Preponska kila se dijagnostikuje pojavom otoka u preponi. Otok koji se na pritisak lako vraća u stomak ukazuje na „nekomplikovanu“ preponsku kilu. Ukoliko je kod muškog deteta otvor na preponi kroz koji prolaze organi iz trbuha veći kila se može pokazati i otokom u preponi i mošnici zajedno.

Ukoliko se primeti oteklina u predelu prepone neophodno je dete odvesti lekaru radi definitivnog postavljanja dijagnoze i planiranja operativnog lečenja. Nekad se sadržaj kilne kese može povući, pa ga lekar ne može videti u trenutku pregleda. U tom slučaju možete fotografisati otekline u preponi sa strane i pokazati je lekaru.

U slučaju pojave otoka u preponi, koja pritiskom ne može da se vrati u trbuh, ukazuje da je kila „uklještena“ i tada treba odmah da se javite lekaru.

Preponska kila 1-pre op
 
Preponska kila 2-pre op

 

Kako se leči preponska kila?

Lečenje preponske kile je isključivo hirurško, operacijom koja se zove hernijektomija.

Nekomplikovana preponska kila, tj. kila koja se nije uklještavala ne zahteva hitnu operaciju. U ovom slučaju se opertivno lečenje planira.

U slučaju uklještene preponske kile i ukoliko se dete dovede do šest sati od uklještenja lekar će pokušati da manuelnim pritiskom na sadržaj kile vrati kilu u trbuh. Ukoliko lekar uspe da vrati kilu u trbuh, operativno lečenje sa zakazuje za dan ili dva.  Međutim, ako se sadržaj kilne kese ne može potisnuti nazad u trbušnu duplju ili je prošlo više od šest sati od uklještenja, i ako je dete počelo da povraća, ne pokušava se vraćanje sadržaja kile rukama, već se dete hitno prima i odmah se izvodi operatvno lečenje.

Kako se izvodi operacija preponske kile (hernijektomija)?

Cilj operacije je vratiti sadržaj preponske kile u trbušnu duplju i podvezati izvrat trbušne maramice kroz koji prolaze organi trbuha.

Vrlo je važno da dete bude zdravo pred operaciju. Ukoliko je dete bolesno, potrebno je da prođe najmanje tri do četiri nedelje od izlečenja da bi operacija bila bezbedna. Ako operišemo bolesno dete, postoji veliki rizik od komplikacija vezana za anesteziju, jer se hernijektomija izvodi u opštoj anesteziji.

Operativno lečenje je hitno ukoliko se radi o uklještenoj preponskoj kili.

Po uvodu u anesteziju i po načinjenom rezu u predelu prepone, hirurg pronalazi kilnu kesu nakon čega je oslobođa od okolnih struktura. Zatim se proverava da li je kilna kesa bez sadržaja, onda  se podvezuje i preseče. Operacija se završava rekonstrukcijom rane. Operacija sa anestezijom traje oko 20- 30 minuta.

Nakon operacije dete ima mali rez u preponi. Najčešće se rana ušije koncima koje organizam sam razgrađuje, pa hirurg ne mora da ih uklanjanja. Ukoliko se na ranu stavlja konac koji se skida,  hirurg će ga ukloniti nakon sedam dana od operacije. Na ranu se stavlja flaster, sličan hanzaplastu. Previjanje je komforno i bezbolno za dete.

Koliko traje oporavak nakon operacije preponske kile?

Nakon operacije dete može ići kući nakon nekoliko sati, tj. nakon uspostavljanja normalnog unosa tečnosti i čvrste hrane, tj. ukoliko dete ne povraća i potpuno se „razbudilo“ iz anestezije. Kod neke dece je sporije „razbuđivanje“ iz anestezije, pa oni moraju ostati u bolnici jedan dan i sutradan ujutru se otpuštaju kući. Po otpustu dete treba da miruje i dobija terapiju protiv bolova.

Redovne kontrole su na drugi do treći dan do zarastanja rane a zatim po potrebi i dogovoru.

Posle mesec dana od operacije, dete se vraća normalnim fizičkim aktivnostima.