Funkcionalna urologija

CENTAR ZA INKONTINENCIJU – NEVOLJNO MOKRENJE

INKONTINENCIJA – MERE I PRIMENA

Inkontinencija predstavlja nevoljno mokrenje. Ukoliko primetite bilo kakve promene u mokrenju, prvo se javite urologu.

Protokol pijenja i mokrenja
Protokol se koristi za analizu pijenja i ponašanja kod mokrenja. Merenja se vrše tokom tri, uzastopna, dana i tri noći: količine popijene tecnosti, količine urina, intervali između pražnjenja bešike, bilo kakve epizode nagona i nenamerni gubici urina. Takođe se prikupljaju unos i vrsta pića i lekova. Na osnovu toga se ponašanje i / ili navike mogu analizirati i prema potrebi promeniti.

Ovde možete videti tabelu i odštampati (PDF ).

FIZIOTERAPEUTSKE MERE

Procena i ispitivanje

Fizioterapeutski tretman se odvija nakon detaljnog razgovora o pacijentovim problemima. Terapeut dobija preciznu sliku simptoma postavljanjem određenih pitanja. Prvi ili naredni pregled karličnog dna (unutrašnji i spoljašnji taktilni nalazi) dopunjuje nalaz. Da biste dobili kompletnu sliku mišićne funkcije mišića karličnog dna, položaja unutrašnjih organa (bešike, maternice, creva) i svih bolnih područja, vaginalni ili rektalni pregled odgovarajućim testovima je koristan i pruža važne informacije za formiranje određenog plana lečenja kao i prognoza.

URINARNA INKONTINENCIJA – LEČENJE

Važne komponente tretmana su trening percepcije (osecaj i prepoznavanje) karličnog dna i njegovo pravilno aktiviranje i opuštanje, razvijanje ili prilagođavanje korisnog ponašanja, ciljano jačanje i vežbanje mišića karličnog dna i njihovo integrisanje u svakodnevne i sportske aktivnosti. pri bolu, napetost ili tačke aktiviranja (triger tacke) u karličnom dnu, intravaginalni ili rektalni tretman smanjuje simptome. Lečenje se može podržati sledećim sredstvima i pomagalima. Gore navedene mogućnosti lečenja mogu biti podržane najmodernijom aparativnom opremom (EMG ili povratna biofeed, električna stimulacija, kao i drugi nacini treninga, npr sa vaginalnim kuglama ili sensornim detektorima rada misica dna karlice), kao i pomagala poput balona ili dilatacionog seta. Fizioterapeut takođe informiše pacijente o pomagalima u slučaju problema sa ispadanjem.

INKONTINENCIJA – INFORMACIJE I SAVETI

Položaj i funkcija karličnog dna objašnjavaju se pomoću slika i modela. Poznavanje i razumevanje funkcionisanja karličnog dna i nastalih funkcionalnih poremećaja od suštinskog su značaja za uspeh terapije. Diskutiraju se mogućnosti , terapije i pomagala kao i dalji postupak.

TRETMAN MUSKARACA

Ista problematika je i kod muskaraca. Iz anatomskih razloga, kod muskaraca se sprovodi slicna procedura. Kod pacijenata kod kojih se planira operativni zahvat  prostate je od izuzetnog znacaja da se PRE operacije sprovedu gore pomenute mere. Upoznavanjem problematike se drasticno (znatno) skracuje period rekonvalesencije i ponovne kontrole uriniranja, kao i problema inkontinencije.

Velik uspeh u poboljsanju simptoma i problematike erektilne disfunkcije  se ocekuje kontrolom misica penisa i upravljanjem  korenom penisa na medici .

TRENING PONAŠANJA BEŠIKE

Trening karličnog dna nije samo u jačanju misica karličnog dna, već i u učenju da se savladaju epizode nagona uriniranja. Kombinacijom treninga u ponašanju i karličnom dnu može se zabeležiti dobar uspeh u lečenju. Cilj ovih mera je povratiti osećaj za sopstvenu bešiku i naučiti da procenite volumen punjenja bešike, na primer da sprečite prerane (preventivne) posete toaletu. Bešika se prazni opuštanjem karličnog dna i određenim odmaranjem tela. Lakše držanje položaja. Ispravan položaj pri uriniranju (mokrenju) omogućava potpuno pražnjenje bešike.

BIOFEEDBACK

Primenom aparata za trening, Biofeedback je povratna informacija o mišićnim aktivnostima karličnog dna putem zvučnih i vizuelnih signala. Izvodi se mišićna aktivnost (vaginalna / analna / spoljna), pružajući pacijentu trenutni odgovor na aktivnost i opuštanje njegovih skrivenih mišića. Ovo je pomoć za učenje i podržava aktivnu obuku.

ELEKTROSTIMULACIJA/ ELEKTROTERAIJA

Elektrostimulacija ima dve oblasti primene u terapiji karličnog dna. • Slaba muskulatura može biti električno stimulisana i na taj način probudjena ili opustena i umirena i služi za treniranje percepcije. • Bešika se može indirektno umiriti električnom neuromodulacijom /stimulacijom. Primenom kratkih magnetnih talasa KTD vrsi se tretiranje karlice sa raznim efektima. Termo, vibracije itd.

Vaginalni tegovi

VAGINALNI TEGOVI

Različiti proizvođači nude vaginalne tegove (najčešće u obliku kugli) različitih oblika i težina. Koriste se vaginalno, kod neadektivnog mišićnog stanja karličnog dna. Zadatak je sprečiti da teg sa svojom težinom ne klizne, ne ispadne iz vagine. Ova aplikacija promoviše percepciju i aktiviranje mišića karličnog dna tokom svakodnevnih aktivnosti (npr. Mogu se nositi dok se tuširate) u smislu više zahtevnih zadataka.

DODATNI BENEFIT I USPESI TRETMANA MISICA KARLICNOG DNA.

Budici da se misici karlicnog dna prostiru od stidne do trticne kosti , ocekuje se da ce se i mnogobrojni simptomi bola u lumbalnom delu, kao i opstipacija (zatvor stolice, ili nekontrolisani gubitak stolice) regulisati i poboljsati.

Centar za urinarnu inkontinenciju u našoj klinici, vodi i radi sa pacijentima diplomirani fizioterapeut – uroterapeut Nenad Gvozdić.

Ukoliko imate problema sa Inkontinencijom, zažite pregled pozivom broja telefona ili e-mailom.

BEOGRAD
Trešnjinog cveta 1i

UROLOŠKI CENTAR BEOGRAD